03.01.2014

3 Ocak 2014 11:21, Cuma
Konu:
bugün cumaaaaaa…!

Merhaba,
Herkese keyifli ve neşeli bir haftasonu diliyorum.

EKMEK

Şimdiye kadar yapılan çalışmalara göre buğdayın ilk olarak nerede ortaya çıktığı ve kimler tarafından kültüre alındığı tam olarak tespit edilememiştir. Günümüzde buğdayın yaklaşık 20 doğal türü bulunuyor.

İşin özü incelendiğindeyse, buğday tarımı ilk kez, toplanan yabani buğday tanelerinin, saklanması amacıyla toprağa gömülmesiyle başlıyor. Bu dönemde yabani buğdaylardan toplanan tohumların toprağa gömüldükten bir süre sonra çimlendiği ve yeni bitki verdiği keşfediliyor.

Peki, neden buğday diğer bitkilerin önüne geçti? Çünkü, diğer bitkilere göre çok daha özellikli. Bunlardan birincisi tohumlarının besleyici maddeler bakımından, kendinden önce keşfedilen bitkilere göre çok daha kaliteli olmasıdır. Buğdayın kısa sürede hızla yayılmasının sebebi, buğdayın besleyici özelliklerinin (diğer tahıllardan) çok daha üstün olmasından kaynaklanıyor. Aynı aileden olan mısır ve pirincin protein değeri buğdaya göre çok düşüktür.

Buğdayın ikinci özelliği de kolay taşınabilmesi ve uzun süre muhafaza edilebilmesidir. Ayrıca su seviyesinin çok düşük olması buğdayın içerisinde çeşitli mikrobiyal faaliyetlerin gerçekleşmesini önler. Böylece diğer birçok gıdada olduğu gibi buğday taneleri bekletildiğinde kendi kendine bozulmazlar.

Buğdayın üçüncü önemli özelliği yetişme şartlarıdır. Buğday, toleransı çok geniş bir bitkidir. Hemen hemen her tür toprakta ve çok yağışlı olmayan bölgelerde yetişebilir.

Mısırlıların başlıca iki gıdasından ekmek, çok şaşırtıcı bir şekilde, zenginlerin evinde kendileri tarafından yapılırken, fakirler bunu çarşıdan almak zorundaydılar.

Ekmek yaparken sabırlı olmalı ve kendinizi dinlemelisiniz. İç sesinize kulak vermelisiniz.

ekmek yapma sanatının 3 dakikaya sığdırılmış özeti:

Kaynak : Metro Gastro dergisi 54. Sayı “Yediğimiz Ekmek”

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s