20.11.2015

20 Kasım 2015 9:13, Cuma
Konu:
bugün cumaaaaaa…!

Merhaba,
Herkese keyifli ve neşeli, müzikle dolu bir haftasonu diliyorum.

“Bu memleketteki her müzik tutkununun üzerinde hakkı vardır; hayatlara renk ve anlam katma krallarından biriydi.” Naim Dilmener.

2013 yılında bugün (20 Kasım) aramızdan ayrılan Mehmet Uluğ’un adını yaşatacak Mehmet Uluğ Müzik Evi geçtiğimiz Temmuz ayında açıldı. Kaş’ta Düşler Akademisi ile birlikte kurulan Mehmet Uluğ Müzik Evi’nde bulunan kayıt stüdyosunda, Düşler Akademisi’nin konuk ettiği gençlerin yanı sıra isteyen her sanatçı, belirli bir ücret ödeyerek stüdyoda kayıt yapabilecek. Bu sayede Düşler Akademisi’ne de destek olacak. Kampın ilk konukları, Barış İçin Müzik Orkestrası üyelerinin Mehmet Uluğ anısına yaptıkları kaydı dinlerken, bir kaç anıyı okumaya ne dersiniz?

…Mehmet, “Bence yirmi yılın içinde en iyi festival, ikinci yıl olan festival,” demişti. Bir başka acayip yıl da, beşinci yıldı: Anthony Braxton, örneğin. Cemal Reşit Rey konseri bir fenomendir. Mehmet, “Konser başladı. Salon düzenli bir şekilde boşalıyor. Üç dakikada bir, birileri çıkıyor,” demiş, Cem de eklemişti: “Havuz problemi gibi.” Braxton müzik felsefecisidir, eşsiz bir müzisyen ve hocadır, ama dinlemesi pek kolay gelmedi demek. Son yarım saatte ise akın akın çıkış sona erince kalanlar oturup konseri keyifle dinlemişti. “Çok güzeldi,” diyordu Mehmet. “Bir de albümü çıktı.” Braxton’ın eşi de konserden sonra, “Transtayım,” demişti, o kadar beğenmişti yani. Giren çıkandan etkilenmediklerini memnuniyetle görmüştük.

Biletix’le tek bir konu hakkında yapılan 13 toplantının sonuncusunda Mehmet Uluğ konuyla ilgisi olmamasına rağmen toplantı odasına girip “Niye anlaşamıyorsunuz?” diye konuya daldı. Tek tek detayları anlattık. Konuya apayrı bir bakış açısı ile girdi ve 30 dakika içinde bizim 13 toplantıda varabildiğimiz noktadan daha iyi bir anlaşmayı Biletix’e teklif ettirdi. Teklife cevap olarak da “Benim bir ekibimle konuşmam lazım.” dedi, ekip olarak toplantıdan çıkıp Cem Yegül’ün odasına girip, müzik açıp sadece dans ettik. Sonra geriye dönüp teklifi kabul ettiğimizi söyledik.

Serhan Vardarlı – Arena Direktörü

Babylon Alaçatı’nın ikinci senesinde, bir önceki sene yapılan yüklü yatırım dolayısıyla detaylı bütçe toplantıları yapıyorduk. Günlerce çalışılıp çok detaylı bütçeler hazırlanmıştı. Mehmet Uluğ bütçeye bakıp, her zamanki gibi ‘Mehmet Uluğ bakkal hesabı defteri’ni açıp kurşun kalemini eline aldı. Bizden sadece genel doneleri (kaç kişi gelir, ortalama ne kadar harcarlar vs.) aldı ve kendi başına 10 rakam ile iki dakikada bir business plan hazırlayıp “Bize 1000 lira kalır.” dedi. Sezon sonunda ise kazandığımız miktar 980 liraydı.

Can Aydoğdu – Medya Yayıncılık ve Platform Geliştirme Direktörü

Babylon geçmişimde Mehmet Uluğ’un beni etkileyen yönlerinden biri gördüğü, baktığı her yerde müzikle ilgili bir şey düşünmesi idi. Alaçatı’da 2005 senesinde Oldies But Goldies partisi yapacaktı. 6 Ağustos gibi yazın göbeğindeki bir tarihte Çeşme’de son 30 sene boyunca hiç karşılaşılmamış şiddetli yağmur yüzünden parti başladıktan bir saat sonra iptal edilmişti. O zamana kadar biz o plajda sadece partinin yapılacağı alan ile ilgilenmiştik, alanın gerisine geçmemiştik bile. Ertesi gün koşa koşa yanıma geldi, “Elif koş gel bak, arkadaki düzlüğü gördün mü? Burası mükemmel bir konser alanı olur.” dedi ve yazlık Babylon hayallerini kurmaya başladı. Keza ertesi sene Babylon Alaçatı’yı açtı.

Elif Erdost – Eski Babylon ve Pozitif çalışanı

Kaynaklar: http://www.on8kitap.com/blog/mehmete-sevgiyle
Timeout İstanbul

Yorum bırakın